ההצעה לביטול הפטור על תשלום מע"מ על חבילות מחו"ל ששווין עד 75 דולר – שוב עולה על הפרק. מה המשמעות שלה ואיך היא תשפיע על הזמנות אונליין?
כדי לבצע קניות באינטרנט ביעילות, חשוב להתוודע להמלצות שונות ולעקוב אחריהן. בין אם מדובר על היכרות עם אתרים מומלצים או לנושאים הקשורים לשילוח. ועם זאת, אין ספק שאחד מהדגשים הראשונים שמקבלים מבצעי הזמנות אונליין קשור לפטור על ייבוא אישי. מה המשמעות שלו, מתי הוא נדרש ומהן ההשלכות של ביטולו?
פטור מע"מ – כל מה שרציתם לדעת
רכישת מוצר בייבוא אישי מחו"ל, עלולה להיות מלווה בתשלומי מסים שונים. ברשימה הזו נמצאים בין היתר מע"מ, מכס, מס קנייה ועוד. אופן חישוב המסים תלוי בסוג המוצר ובשוויו. כאשר נכון להיום, תשלום מע"מ על חבילות מחו"ל בייבוא אישי, נדרש רק אם שווי החבילה עולה על 75 דולרים. הפטור הזה תקף על רוב המוצרים, בהחרגה של מוצרים כמו טבק ומשקאות אלכוהוליים. דמי המשלוח מחושבים בנפרד, כך שאם למשל שילמתם על תיק 70 דולר ועלות המשלוח היא 12 דולר, עדיין לא תצטרכו לשלם מע"מ משום שהתשלום מתייחס למוצר עצמו ולא לדמי השילוח.
פטור מע"מ הוא אחת מהסיבות שהופכות קניות באינטרנט לאטרקטיביות במיוחד, מאחר שהוא מוזיל משמעותית את התשלום על קניות קטנות. ומאחר שחלק לא מבוטל מהרכישות של הצרכן הממוצע כולל פריטי ביגוד והנעלה, אקססוריז לבית ופריטים קטנים נוספים, מדובר בהנחה שמהווה יתרון משמעותי עבור רבים מהלקוחות. עם זאת, מזה שנים שעולות מדי פעם הצעות לביטול הפטור, כאשר האחרונה הועלתה על ידי ליברמן כחלק מדיוני התקציב לשנה הקרובה.
מדוע רוצים לחייב תשלום מע"מ על חבילות מחו"ל?
המשמעות של ביטול הפטור על הזמנות אונליין, תחייב את הצרכנים לשלם מע"מ על כל חבילה שיזמינו. רבים מקרב חובבי קניות באינטרנט מביעים התנגדות ליוזמה, אך מנגד ישנם גופים שתומכים בה. בבסיס הרצון לחייב תשלום מע"מ על חבילות מחו"ל, עומד השיקול הכלכלי הקשור לאובדן הכנסות למדינה. ביטול פטור מע"מ יאפשר גבייה על כל משלוח, ולכן יתרום לטיפול בבעיות התקציביות שהחמירו עם פרוץ נגיף הקורונה.
תומכים נוספים בגבייה על הזמנות אונליין הם עסקים ורשתות ישראליות, שטוענים לקיפוח בשל חוסר יכולתם לעמוד בתחרות עם מחירי האתרים בחו"ל. גם היבואנים יצאו בעבר כנגד המצב, ואף הגישו עתירה לבג"ץ כנגד הסוגייה בטענה לאפליה. עם זאת, העתירה לא צלחה.
אז מה יקרה ביום שאחרי?
צריך כמובן להזכיר שמדובר כרגע ברעיון בלבד, ושייתכן מאוד שהוא לא יתקדם לשלבי יישום. למעשה, ליברמן עצמו חידד בהמשך כי לא מדובר בהחלטה סופית. מצד שני, צרכנים רבים מביעים כמובן חשש מהסוגייה. ולמרות שבשלב הנוכחי ניתן כמובן להעלות השערות בלבד, ההנחה היא שהמהלך שנועד לעודד רכישה כחול-לבן ולחזק את העסקים בארץ, לא בהכרח יעמוד בציפיות.
חלק מהצרכנים אמנם יחשבו פעמיים טרם ביצוע כל רכישה ואולי יעדיפו לאחד אותן, אבל אפשר לשער שלא נגלה צניחה משמעותית בהזמנות. ראשית, משום שגם אחרי תשלום מע"מ על חבילות מחו"ל, במקרים רבים העלויות עדיין יהיו אטרקטיביות יחסית. ובנוסף, מכיוון שאופן הרכישה מהבית, שמאפשר לחבילות להגיע עד ללקוח – הוא פשוט נוח ומתקדם. זאת במיוחד עם כניסתן של חברות השילוח, שמבצעות את התהליך כולו עבור הלקוחות. ומאחר שהכדאיות של הזמנות מחו"ל משמרת את התחרות גם אצלנו בישראל, מדובר בפקטור נוסף שצרכני אונליין לוקחים בחשבון.
Leave a Comment